header

Assertiviteit Zonder Agressiviteit. Hoe Doe je Dat?

Je voelt jezelf een beetje onzeker en zou graag meer voor je mening op willen komen, maar je weet niet hoe je dat doet of je bent bang dat men je te agressief zult vinden. Hoe wordt je meer assertief zonder agressief te worden?

Wat is assertiviteit?

We spreken van assertiviteit als je assertief gedrag vertoont.

Als je assertief adequaat reageert dan kom je op voor je eigen mening, rechten en standpunten zonder je gesprekspartners agressief te benaderen zodat zij in hun waarde blijven.

(bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Assertiviteit)

Deze definitie geeft je al aardig aan wat het verschil is tussen assertiviteit en agressiviteit. Als je assertief bent dan kom je op voor je eigen mening, rechten en standpunten, maar je doet dit op een manier die je gesprekspartner in zijn waarde laat. Je houdt rekening met de gevoelens van je gesprekspartner zonder dat je jouw eigen belangen tekort doet.
Klik hier om verder te lezen »

Assertiever Zijn. 4 Tips Om Assertiever Te Zijn

Dominante agressieve mensen worden vaak assertief genoemd, maar kan je assertiever zijn zonder agressief te worden?

Assertiever zijn is niet hetzelfde als agressief zijn. Assertief zijn betekent dat je durft voor je eigen mening en je standpunt op te komen en niet bang bent om je te laten horen in gezelschap. Vaak wordt assertief zijn gezien als agressief zijn, maar er is een groot verschil tussen de twee.

Subassertief, Agressief en Assertief

Misschien kan je een persoon voor de geest halen die jij assertief vindt, maar waar je ook bij denkt “ik kan niet assertiever zijn want ik ben niet zo agressief”? Je maakt dan dezelfde fout die veel mensen maken. Hoewel agressiviteit vaak in één adem genoemd wordt met assertiviteit, zijn ze net zo verschillend als subassertiviteit en assertiviteit.
Klik hier om verder te lezen »

Assertief Gedrag Leren. Ook Jij Kunt Assertiever Zijn!

Als je moeite hebt om op te komen voor je eigen mening dan komt dit vaak door een gebrek aan zelfvertrouwen of een lage eigenwaarde. Assertief gedrag is echter te leren! Ook jij kunt assertiever zijn en opkomen voor je jezelf. Lees hieronder hoe.

Als je niet opkomt voor jezelf en moeite hebt om voor je mening op te komen, dan noemt men dit subassertief gedrag. Laat ik beginnen met het goede nieuws:

Je bent niet subassertief; Je gedraagt je subassertief!

Niemand is zijn gedrag. Gedrag is iets wat we aangeleerd hebben en alles wat we aangeleerd hebben, kunnen we ook weer afleren.

Erfelijke aanleg en de genen

Er bestaat niet zoiets als een erfelijke aanleg voor subassertief gedrag en het zit ook zeker niet in je genen. Je kunt wel een bepaalde voorkeur voor een bepaald gedrag (een predispositie) hebben. Door jouw ervaringen en opvoeding kan dit zich dan al dan niet, in meer of mindere mate, manifesteren.
Klik hier om verder te lezen »

Wil Je Meer Assertief Zijn? Zo Doe je Dat! 5 Tips Die je Helpen Meer Assertief Te Zijn

Ben je onzeker en vind je het moeilijk om voor je mening op te komen? Wil je meer assertief zijn? Ook voor jou is dat mogelijk en hieronder vertellen we je hoe je dat doet.

Beschrijf je probleem

Wanneer heb je de meeste moeite met assertief zijn? Is dat op het werk? Of juist in je gezins- of familiesituatie? Wie zijn er meestal aanwezig? Heb je meer moeite met bepaalde mensen of situaties?

Assertief zijn is vaak eenvoudig in bepaalde situaties en lastiger in andere. Het kan zijn dat je geconfronteerd wordt met bepaalde mensen die door hun gedrag het voor jou moeilijker maken om voor jezelf op te komen. Agressieve mensen (ook passief agressieve mensen) kunnen vaak door hun houding, intonatie en stem volume assertiviteit bij andere mensen ontmoedigen.
Klik hier om verder te lezen »

Verlegenheid Overkomen. 5 Tips Om Van Je Verlegenheid Af Te Komen.

Verlegenheid kan behoorlijk lastig zijn. Wat is het precies? Hoe kom je er van af? Volg de 5 tips hieronder en ook jij kunt van je verlegenheid afkomen.

Verlegenheid kan je behoorlijk in de weg zitten. Niet alleen kan het je belemmeren bij sociale situaties zoals op feestjes of om een romantische partner te vinden, maar het kan je ook behoorlijk belemmeren in je werk. Vooral als je doorgroeit naar een leidinggevende functie, dan worden sociale vaardigheden steeds belangrijker.

Wat is verlegenheid precies?

Verlegenheid heeft te maken met angst of gedragsremmingen in sociale situaties. Met andere woorden: verlegen mensen voelen zich vaak angstig en geremd in de aanwezigheid van andere mensen. Het komt het meest voor in situaties die nieuw zijn of waarin de verlegen persoon opvalt of anderen opdringerig zijn.
Klik hier om verder te lezen »

Van Onzeker Naar Zeker In 30 Dagen!

Voel je jezelf onzeker? Wil je graag meer zelfvertrouwen om die leuke man of vrouw aan te spreken? Of heb je het idee dat je niet goed genoeg bent en het toch nooit zult leren? Ook jij kunt spreken in het openbaar of opkomen voor jezelf. Volg het onderstaande programma voor de komende 30 dagen en zie hoe het je leven verandert.

De 30 dagen test

Tijdens een test bij de NASA werden potentiële astronauten gevraagd om een bril te dragen die de “wereld op zijn kop” zet. Boven werd als het ware beneden en andersom. Deze test werd gedaan om de invloed van desoriëntatie tijdens gewichtloosheid in de ruimte na te bootsen. De astronauten hadden er de eerste dagen veel moeite mee, maar raakten er langzamerhand aan gewend. Na ongeveer 20 dagen gebeurde er echter iets vreemd. Het bleek dat ons brein dan het beeld vanzelf weer terug draait. Verder onderzoek toonde aan dat ons brein ongeveer 21-30 dagen nodig heeft om zich aan een nieuwe situatie aan te passen.
Klik hier om verder te lezen »