header

Leer Zelfverzekerd Opkomen Voor Jezelf!

Als je onzeker bent is zelfverzekerd opkomen voor jezelf één van de moeilijkste dingen om te doen. Toch is het te leren. Het vraagt wel dat je werkt aan jezelf en oefent, maar ook jij kunt zelfverzekerd opkomen voor jezelf!

Affirmaties

Een definitie van affirmatie is: “het bewust bekrachtigen van een positief idee door het regelmatig voor je zelf te herhalen”. Deze definitie komt van de website coachy.nl en doet erg tekort aan het begrip affirmatie.

Veel mensen, en blijkbaar dus ook coachy.nl, zien affirmaties als vergelijkbaar met positief denken, echter dat is hetzelfde als het vergelijken van een nieuwe Mercedes S met een koets en ze te definiëren als “4-wielige voertuigen voortbewogen door paardenkrachten”

Een affirmatie is veel meer dan “een positief idee”. Een goede affirmatie is een manier om te communiceren met je onderbewuste. In je onderbewuste zetelen je emoties en “onzekerheid” en “gevoel voor eigenwaarde” zijn emoties.

Rechtstreeks communiceren met je onderbewuste is echter niet eenvoudig. Het onderbewuste wordt namelijk afgeschermd door een bewaker wat we de “kritische factor van het bewustzijn” noemen. De taak van deze kritische factor is om alle informatie die via het bewustzijn aan het onderbewustzijn wordt aangeboden te vergelijken met wat al aanwezig is in het onderbewuste. Komt de informatie overeen dan wordt het toegelaten in het onderbewuste. Is het afwijkend dan wordt het afgewezen.

De 2 meest bekende manieren om voorbij de kritische factor te komen zijn:

  1. Hypnose
  2. Herhaalde, sterke emotionele gebeurtenis

Met hypnose kan ook jij zelfverzekerd opkomen voor jezelf, echter hiervoor heb je wel een ervaren en gekwalificeerd hypnotherapeut nodig.

De tweede manier is te realiseren door het gebruik van affirmaties.

Voor het onderbewuste bestaat er geen verschil tussen een denkbeeldige of een werkelijke gebeurtenis. Wat telt voor het onderbewuste is of het “echt aanvoelt”. We kunnen hiervan gebruikmaken door onszelf een toekomstige, gewenste situatie te “herinneren” als iets wat nu gebeurd. Door deze “herinnering” zo realistisch en emotioneel mogelijk te maken, ervaart het onderbewuste het als een werkelijke gebeurtenis.

Affirmaties zijn: “een positief idee, bewust bekrachtigd door het verbinden van sterke emoties en zintuiglijke gevoelens, verkondigt in de tegenwoordige tijd en regelmatig voor jezelf herhaald”

Hierdoor wordt een affirmatie gezien als een “herhaalde, sterke emotionele gebeurtenis” en kan het de kritische factor van het bewustzijn passeren en je onderbewuste (en dus je emoties) beïnvloeden.

Wil je dus zelfverzekerd opkomen voor jezelf, dan dien je:

  1. Een positieve affirmatie te bedenken die voldoet aan de hiervoor genoemde voorwaarden. Als je bijvoorbeeld problemen hebt met zelfverzekerd opkomen voor jezelf in vergaderingen op je werk, dan zou je de volgende affirmatie kunnen gebruiken: “ik kom zelfverzekerd voor mijzelf op in vergaderingen op mijn werk”

Deze affirmatie is positief, geschreven in de tegenwoordige tijd en behandelt specifiek je probleem met zelfverzekerd opkomen voor jezelf.

 

  1. Het tweede wat je moet doen is proberen zoveel mogelijk positieve emoties en gevoelens te verbinden met deze affirmatie. Zie je zelf in de vergadering en hoor hoe je succesvol en kalm voor jezelf opkomt. Voel hoe fantastisch dat voelt om in staat te zijn zelfverzekerd voor jezelf op te komen. Zie hoe jouw baas met goedkeuring naar jou kijkt. Vul het beeld zo compleet mogelijk in. Hoe warm is het? Waar komt het licht vandaan? Is het donker of erg licht? Welke kleur hebben de wanden en de vloerbedekking? Hoe vollediger je het plaatje invult (compleet met de emoties) hoe realistischer het beeld voor je onderbewuste zal worden.

Je onderbewuste heeft als taak om je beschermen tegen omstandigheden die pijnlijk (fysiek en/of emotioneel) voor jou zijn. In het verleden heeft het op basis van eerdere ervaringen de associatie gelegd dat zelfverzekerd opkomen voor jezelf “pijnlijk” is. Om die reden probeert het die situaties te voorkomen. Aangezien je onderbewuste niet rechtstreeks met je kan communiceren, kan het onderbewuste  je dit alleen maar duidelijk maken door emoties zoals onzekerheid, angst, laag gevoel voor eigenwaarde etc.

De regelmatige herhaalde en goed uitgevoerde affirmaties, geven echter je onderbewuste een andere werkelijkheid. Een werkelijkheid waarin zelfverzekerd opkomen voor jezelf gelijk staat aan je goed voelen, gewaardeerd worden en je veilig voelen. Deze “ervaringen” zullen het onderbewuste ervan overtuigen dat zelfverzekerd opkomen voor jezelf niet pijnlijk is en zelf heel plezierig kan zijn. Dit betekent dat het onderbewuste zal ophouden met het saboteren van je gedrag en jij jezelf steeds minder onzeker zult voelen.

Waarom verdwijnt onzekerheid niet in één keer?

Omdat behalve de emoties die door het onderbewuste gestuurd worden, we ook te maken hebben met onze gewoontes. Je gewoonte zult zijn om niet zelfverzekerd op te komen voor jezelf en het zal ook enige tijd kosten voordat je die gewoonte kunt veranderen.

Gewoontes kun je echter eenvoudig veranderen door je gedrag te veranderen, zodat  je nieuwe gedrag je nieuwe gewoonte wordt.

Krijg het zelfvertrouwen dat je altijd al had willen hebben binnen 30 dagen

Simon heeft een methode ontwikkeld om snel meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Je leert een hele reeks technieken om je zelfvertrouwen te ‘boosten’!

Bekijk zijn unieke aanpak:

Sociaal Zelfvertrouwen Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *