header

Snel Je Zelfvertrouwen Verbeteren? 4 Tips Om Je Te Helpen

Onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen kunnen je behoorlijk in de weg zitten. Wil je snel je zelfvertrouwen verbeteren? Volg dan deze stappen en je zult zien dat je elke dag zelfverzekerder in je schoenen zult staan.

Tip 1 Focus op wat je goed doet

Een gebrek aan zelfvertrouwen komt, zoals het woord al aangeeft, vooral door een gebrek aan vertrouwen in jezelf. Meestal komt dit doordat je jezelf vooral focust op de dingen die niet goed gaan in je leven. Dat is niet zo vreemd omdat je dit al vanaf je vroege jeugd is aangeleerd. Hoe beoordelen we een proefwerk op school? Door te kijken naar hoeveel vragen je fout hebt, niet hoeveel je er goed hebt.

Neem een stuk papier en schrijf op waar je allemaal trots op bent in je leven en waar je goed in bent. Neem daarna een ander stuk papier en schrijf op waar je NIET goed in bent. Als je bent zoals de meeste mensen, dan zal het je opvallen dat het veel eenvoudiger is om het tweede blad te vullen.

Je brein krijgt elk moment duizenden indrukken te verwerken. Deze informatie kan je onmogelijk allemaal bewust verwerken. Wat je brein daarom doet is uit al die hoeveelheid informatie een beperkte selectie maken. Hoe jouw brein dat doet heeft te maken met hoe jouw brein geconditioneerd is. Als jouw brein geconditioneerd is om vooral falen, risico’s en problemen te zien, dan zal jouw brein ook vooral die informatie aan je tonen.

Wil je jouw zelfvertrouwen verbeteren? Focus jezelf dan op de dingen die je goed doet. Om je brein te trainen om vooral deze dingen bewust aan je te tonen, zal je eerst zelf aan de slag moeten.

Gooi daarom het papier waarop je geschreven hebt waar je niet goed in bent in de prullenbak en zorg dat je elke dag, bijvoorkeur net voor het slapen gaan, op het papier waar je op geschreven hebt waar je wel goed in bent, de dingen schrijft die je die dag goed gedaan hebt. Dit hoeven geen grote dingen te zijn. Zelfs kleine dingen die je goed gedaan hebt kunnen je helpen om je brein te herconditioneren. Zodra je dat gedaan hebt, lees je het hele papier nog eens door en leg het dan weg tot de volgende dag.

Doe dit minimaal een maand en je zult zien hoe jouw brein zich meer gaat focussen op de dingen die je goed doet en je helpt jouw zelfvertrouwen te verbeteren.

Tip 2 Speel een rol om je zelfvertrouwen te verbeteren

Hoe je jezelf voelt en hoe je jezelf gedraagt, hoeft niet het zelfde te zijn. Heb je gehoord over de bekende acteur die erg verlegen is, maar toch elke avond in het theater voor een groot publiek een uitstekende voorstelling kan geven?

Hij kan dit doordat hij een rol speelt en als het ware de persoon wordt die hij moet spelen en niet de verlegen persoon die hij zelf is. Jij kunt dit ook doen!

Ken je iemand die je bewondert om zijn zelfvertrouwen? Bestudeer die persoon dan en probeer zoveel mogelijk over die persoon te leren. Hoe praat die persoon? Hoe kleedt die persoon zich? En hoe loopt die? Kortom alles wat je te weten kunt komen. Net als een acteur, hoe meer je weet hoe beter je de rol zult spelen.

Tip 3 Falen bestaat niet

Onzekerheid is vaak de oorzaak van de angst om iets fout te doen. Deze faalangst werkt verlammend. Je durft iets alleen te doen als het perfect is en aangezien niets in deze imperfecte wereld ooit perfect kan zijn, betekent dit dat je vaak niets doet of te lang uitstelt.

Je zelfvertrouwen verbeteren begint met te geloven dat falen niet bestaat. Thomas Edison, de uitvinder van onder andere de gloeilamp en de grammofoonplaat, zei ooit: “ik heb niet gefaald, ik heb 10.000 manieren gevonden die niet werkten”

Er bestaat geen vooruitgang zonder dat je iets probeert en als je iets probeert dan kan het zijn dat het niet werkt. Je hebt dan niet gefaald, je hebt een manier geleerd wat niet werkt. Je zult dat blijven doen tot je de manier vindt die wel werkt.

Tip 4 Vergroot je comfortzone

Je comfortzone kan je beschrijven als dat deel van de wereld wat je kent en waar je jezelf het meest zeker voelt. Iedereen heeft een comfortzone, echter je comfortzone is flexibel. Je onzekerheid zal toenemen naarmate je verder uit je comfortzone stapt. Dit kan zowel fysiek zijn (een reis naar een ander land maken), maar ook emotioneel (een onbekende persoon aanspreken).

Door bewust je comfortzone te vergroten, vergroot je voor jezelf dat deel van de wereld waar je jezelf zeker voelt. Heb je geen probleem om te spreken voor een kleine groep van 4 mensen? Probeer dan eens te spreken voor 10 mensen (of 5) en daarna 20, 50, 100, 500 enzovoort. Je zult zien dat met elke stap je jouw zelfvertrouwen verbeteren zult en je comfortzone groter wordt.

Ik raad je ook nog deze 7 tips aan rond zelfvertrouwen vergroten.

Krijg het zelfvertrouwen dat je altijd al had willen hebben binnen 30 dagen

Simon heeft een methode ontwikkeld om snel meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Je leert een hele reeks technieken om je zelfvertrouwen te ‘boosten’!

Bekijk zijn unieke aanpak:

Sociaal Zelfvertrouwen Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *