header

Verlegenheid Overkomen. 5 Tips Om Van Je Verlegenheid Af Te Komen.

Verlegenheid kan behoorlijk lastig zijn. Wat is het precies? Hoe kom je er van af? Volg de 5 tips hieronder en ook jij kunt van je verlegenheid afkomen.

Verlegenheid kan je behoorlijk in de weg zitten. Niet alleen kan het je belemmeren bij sociale situaties zoals op feestjes of om een romantische partner te vinden, maar het kan je ook behoorlijk belemmeren in je werk. Vooral als je doorgroeit naar een leidinggevende functie, dan worden sociale vaardigheden steeds belangrijker.

Wat is verlegenheid precies?

Verlegenheid heeft te maken met angst of gedragsremmingen in sociale situaties. Met andere woorden: verlegen mensen voelen zich vaak angstig en geremd in de aanwezigheid van andere mensen. Het komt het meest voor in situaties die nieuw zijn of waarin de verlegen persoon opvalt of anderen opdringerig zijn.

Is verlegenheid te genezen?

Nee!Als verlegenheid te genezen was, dan zou dit betekenen dat verlegenheid een ziekte is. Hoewel extreme verlegenheid ziekelijk kan zijn is verlegenheid geen ziekte. Het is een (vaak) ongewenst gedrag. Gedrag is aangeleerd en kunnen we dus ook weer afleren.

Kan je verlegenheid overkomen?

Ja! Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen is verlegenheid een aangeleerd gedrag wat we ook weer kunnen afleren. Het is geen fysieke of genetische aandoening. Hoewel je meer genetisch aanleg kunt hebben voor verlegen gedrag, is het je gedrag, je ervaringen en jouw reactie op je ervaringen die je meer of minder verlegen maken.

Tip 1:

Whatever you vividly imagine, ardently desire, sincerely believe and enthusiastically act upon must inevitably come to pass – Paul J. Meijer

De eerste stap in jezelf veranderen is echt willen veranderen. Hoewel je misschien nu bij jezelf denkt dat je echt je verlegenheid wilt veranderen, ontbreekt er bij de meeste mensen toch nog iets.

Paul J. Meijer beschrijft het hier perfect. Je moet iets levendig inbeelden, vurig verlangen, oprecht geloven en enthousiast actie op ondernemen, maar als je dat doet is het ook onvermijdelijk dat het zal gebeuren.

Het willen alleen is dus niet voldoende.

Tip 2: Levendig inbeelden

Sluit je ogen en zie jezelf zoals je zult zijn als je jouw verlegenheid overkomen hebt. Zoals de mensen (je vrienden, familie, collega’s) je zullen zien. Zie het in kleur en kijk als het ware door de ogen van je nieuwe IK en zie het respect en de waardering van de mensen om je heen.

Tip 3: Vurig verlangen

Deze nieuwe IK die zijn verlegenheid is overkomen moet je niet alleen willen zijn, nee je moet het vurig verlangen. Het moet zo’n beetje het belangrijkste zijn wat je wilt op deze wereld. Kan je voelen hoe graag je deze nieuwe persoon wilt zijn?

Tip 4: Oprecht geloven

De 3e emotie die je moet inbrengen is dat je oprecht gelooft. Niet alleen dat je jouw verlegenheid kunt overkomen, maar ook dat het, nu je deze stappen volgt, onvermijdelijk is.

Geloof ook oprecht dat verlegenheid een aangeleerd gedrag is. Er is niets mis met jou. Het enige wat je mankeert is dat je een gedrag hebt aangeleerd wat je onwenselijk vindt en graag wilt veranderen.

Tip 5: Enthousiast actie ondernemen

Iets willen zonder actie is slechts een droom. Als je iets echt wilt dan zul je actie moeten ondernemen. Niet gewoon actie. Nee, enthousiaste actie om dat te bereiken wat je zo vurig verlangt.

Zie het als roken. Roken is geen ziekte, hoewel je er ziek van kunt worden, en iedereen kan stoppen met roken. Dit kan moeilijk zijn en tijd vergen, maar iedereen kan het als de persoon maar vurig genoeg verlangt te stoppen, er in gelooft dat het mogelijk is en ook actie onderneemt.

Ook jij kunt je verlegenheid overkomen het enige wat je nodig hebt zijn deze 5 tips en het geduld om naar het onvermijdelijke resultaat, een nieuwe zelfverzekerde IK, te werken. Als er een tip 6 was dan zou deze “Geduld” heten. Je huidige verlegenheid heb je waarschijnlijk aangeleerd toen je nog heel jong was en al deze tijd heb je dit gedrag bevestigd door je verlegen te gedragen. Het zal tijd kosten om je verlegenheid te overkomen, maar onthoudt de woorden van Paul J.  Meijer:

“…. must inevitablycome to pass.”

Krijg het zelfvertrouwen dat je altijd al had willen hebben binnen 30 dagen

Simon heeft een methode ontwikkeld om snel meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Je leert een hele reeks technieken om je zelfvertrouwen te ‘boosten’!

Bekijk zijn unieke aanpak:

Sociaal Zelfvertrouwen Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *