Je voelt jezelf een beetje onzeker en zou graag meer voor je mening op willen komen, maar je weet niet hoe je dat doet of je bent bang dat men je te agressief zult vinden. Hoe wordt je meer assertief zonder agressief te worden?
Wat is assertiviteit?
We spreken van assertiviteit als je assertief gedrag vertoont.
Als je assertief adequaat reageert dan kom je op voor je eigen mening, rechten en standpunten zonder je gesprekspartners agressief te benaderen zodat zij in hun waarde blijven.
(bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Assertiviteit)
Deze definitie geeft je al aardig aan wat het verschil is tussen assertiviteit en agressiviteit. Als je assertief bent dan kom je op voor je eigen mening, rechten en standpunten, maar je doet dit op een manier die je gesprekspartner in zijn waarde laat. Je houdt rekening met de gevoelens van je gesprekspartner zonder dat je jouw eigen belangen tekort doet.
Als je onzeker bent dan denk je al gauw dat vasthouden aan je eigen mening, het verdedigen van je rechten en je standpunten agressief is en geen rekening houdt met de mening, de rechten en de standpunten van je gesprekspartner, maar dit is niet waar.
Het is heel eenvoudig om volledig respect te hebben voor een ander zijn mening, rechten en standpunten zonder het met je gesprekspartner eens te zijn. Als je verlegen of onzeker bent gebeurt het echter vaak dat, om confrontaties te vermijden, je toch akkoord gaat en daarmee je eigen mening, rechten en standpunten tekort doet,
Wat je dan nodig hebt is meer assertiviteit.
Hoe krijg je meer assertiviteit?
Het eenvoudige antwoord hierop is: door te oefenen. Het is echter niet eenvoudig om je gedrag en je gewoonte te veranderen. Meestal zijn verlegen of onzekere mensen al lange tijd gewend om maar akkoord te gaan met de mening van de ander, ook al weet je dat de mening verkeerd is en dus afwijkt van wat jij vindt.
Om deze gewoonte te veranderen en meer assertiviteit te leren kun je eerst beginnen met het verdedigen van je mening, rechten of standpunten in kleine zaken. Als je bijvoorbeeld uitgaat met je partner zou jij deze keer eens het restaurant uit kunnen kiezen. Ook als je partner het daar niet mee eens is. Hoe vaak ben jij niet in het verleden naar een restaurant gegaan waar je eigenlijk niet zo zin in had omdat je partner aandrong?
Misschien wil je vanavond eens een keer bepalen wat jullie kijken op de TV? Een film die jij leuk vindt? Of juist geen TV.
Het punt is dat je begint met een klein punt waar jij een eigen mening, recht of standpunt op hebt en dat dan rustig verdedigt. Hoe kleiner het punt hoe eenvoudiger het voor jou en voor je partner zal zijn om hier rustig over te praten. Je zou bijvoorbeeld kunnen uitleggen dat je meestal akkoord gaat met wat je partner wilt, maar dat je nu graag zou willen dat hij/zij met jou akkoord gaat.
Probeer dit regelmatig te gaan doen. Hou de onderwerpen klein en leer zo jezelf, je mening, je rechten en je standpunten te verdedigen op een rustige, respectvolle manier.
Maar wat als het agressief wordt?
Als assertiviteit doorslaat en agressiviteit wordt dan zijn er echter maar 2 mogelijke oorzaken. Of jij of je gesprekspartner hebben geen respect voor de mening, rechten en standpunten van de ander of het onderwerp raakt een emotioneel punt.
Als er geen respect is voor de mening, rechten of standpunten van de ander dan zal geen enkele mate van assertiviteit een conflict kunnen voorkomen. De persoon die agressief is zal normaal gesproken slechts één doel hebben en dat is te winnen. Ongeacht of de ander nu gelijk heeft, er recht op had of een redelijk standpunt heeft. Ben je er klaar voor en sta je sterk in je schoenen dan kan je een dergelijk conflict proberen te kalmeren door rustig en kalm vast te houden aan jouw mening. Meestal werkt dit echter niet en is het beter om op een later moment op het onderwerp terug te komen.
Hetzelfde geldt als de agressiviteit veroorzaakt wordt omdat er een emotioneel onderwerp geraakt wordt. Het verschil is dat de intentie van de partijen hier niet is om tegen elke prijs te winnen. Doordat het onderwerp echter emotioneel is kan op dit moment niet rustig over het onderwerp gesproken worden. Het is dan beter om op een ander moment op dit onderwerp terug te komen als jij (of je gesprekspartner) gekalmeerd is.
Krijg het zelfvertrouwen dat je altijd al had willen hebben binnen 30 dagen
Simon heeft een methode ontwikkeld om snel meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.
Je leert een hele reeks technieken om je zelfvertrouwen te ‘boosten’!
Bekijk zijn unieke aanpak:
Geef een reactie