header

4 vragen die je zelfvertrouwen vergroten bij een sollicitatiegesprek!

Je bent nerveus. Je hebt deze fantastische baan gezien en er op gereageerd en nu ben je uitgenodigd voor een gesprek. Hoe kan je jouw zelfvertrouwen vergroten en de kans dat ze jou aannemen groter maken? Door jezelf de 4 vragen die hieronder staan te stellen kan je jezelf goed voorbereiden en je zelfvertrouwen vergroten voor het sollicitatiegesprek.

Vraag 1: Waarom wil ik deze baan?

Veel mensen willen een bepaalde baan ‘omdat ze werkeloos zijn’ of ‘omdat ze van baan willen veranderen’, maar dat verklaart niet waarom je deze baan wilt hebben. Als de mensen die jou interviewen een beetje capabel zijn, zullen ze jou ongetwijfeld deze vraag stellen. Als je daarop voorbereid bent, dan heb je hier je kans om indruk op ze te maken. Zorg dat je een goed antwoord gereed hebt en in staat bent om dit vlot en quasi spontaan te vertellen. Het zal je zelfvertrouwen vergroten voor de rest van het interview.

Ik heb eens het geluk gehad tijdens een sollicitatiegesprek dat dit één van de eerste vragen was die men mij stelde. Aangezien ik me goed had voorbereid maakte ik met mijn antwoord indruk op de interviewer. Het gesprek kon daarna niet meer verkeerd lopen.

Vraag 2: Hoe graag wil ik deze baan?

In de meeste gevallen is er tijdens een sollicitatiegesprek sprake van een ongelijk macht balans. De sollicitant wil graag aangenomen worden en het bedrijf heeft een keuze uit verschillende (vaak vele) kandidaten. Deze ongelijke balans kan je een gevoel van onzekerheid geven, maar het is belangrijk om te weten dat het bedrijf ook een moeilijke taak heeft. Zij wil graag ‘de beste kandidaat’ voor deze positie hebben en dat ben jij toch?

Als je de sollicitatie procedure (en dus het sollicitatiegesprek) ziet als een vraag en aanbod procedure kan dit je zelfvertrouwen vergroten.. De ene partij heeft iets te koop en de andere partij wilt het kopen.

Denk je een situatie in waar jij de verkoper bent. Je wilt bijvoorbeeld je huis verkopen en er komt een koper kijken naar je huis. Als je nu heel graag aan deze koper je huis wilt verkopen (je hebt je nieuwe huis al gekocht en er zijn momenteel geen andere kopers) dan zal je merken dat dit je in een zwakke positie plaatst. Een positie waarin je al gauw akkoord neigt te gaan met concessies die de koper van je vraagt zoals een lagere prijs. Ben je niet zo onder tijdsdruk en weet je dat jouw huis concurrerend geprijsd is, veel beter onderhouden en op een betere locatie ligt dan andere vergelijkbare huizen, dan weet je ook dat je niet hoeft te verkopen, zodat je minder geneigd zal zijn enig concessie te doen.

Wil je jouw zelfvertrouwen vergroten? Probeer jezelf dan bij een sollicitatiegesprek in die tweede positie te plaatsen.

Vraag 3: Waarom moeten ze mij kiezen voor deze baan?

Als je eenmaal besloten hebt dat jij ook echt die baan wilt hebben, dan is dit natuurlijk de belangrijkste vraag. Net zoals in elk verkoopgesprek, en vergis je niet een sollicitatiegesprek is een verkoopgesprek, zal je op een bepaald moment het product (jezelf) moeten verkopen.

Veel sollicitanten gaan een sollicitatiegesprek passief in, Ze zijn daar vooral om toelichting te geven op hun schriftelijke sollicitatie en meer informatie over de baan te krijgen, maar dat is niet genoeg. Als je jouw zelfvertrouwen wilt vergroten en dus ook de kans dat je de baan krijgt dan moet je terdege op deze vraag voorbereid zijn en als de vraag niet komt dan moet je zorgen dat je ergens tijdens het gesprek jouw argumenten waarom ze toch echt jou voor deze baan moeten kiezen, naar voren komen.

Vraag 4: Waarom zouden ze mij afwijzen?

Ja en ondanks al de goede voorbereiding en een perfect gesprek, kan het toch gebeuren dat je wordt afgewezen. In ieder geval is het belangrijk om je zelfvertrouwen te vergroten dat je weet dat je het proces goed hebt aangepakt en alles gegeven hebt. Ook is het belangrijk om te beseffen dat een afwijzing nooit iets persoonlijks is, maar een inschatting van diverse factoren.Er kan een kandidaat zijn met net dat beetje meer specifieke kennis en ervaring. De volgende keer ben je er echter weer en zal je weer één van de beste kandidaten zijn.

Krijg het zelfvertrouwen dat je altijd al had willen hebben binnen 30 dagen

Simon heeft een methode ontwikkeld om snel meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Je leert een hele reeks technieken om je zelfvertrouwen te ‘boosten’!

Bekijk zijn unieke aanpak:

Sociaal Zelfvertrouwen Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *