header

Onzekerheid: Iets om bang voor te zijn?

Onzekerheid heeft vooral te maken met angst. Je bent bang dat je iets niet kunt. Dat je niet goed genoeg bent. Niet slim genoeg of aantrekkelijk genoeg. En als je faalt dan bevestig dit alleen maar iets wat je vooraf toch al wist, toch?

Onzekerheid is de tegenpool van zelfvertrouwen. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe zekerder je zult zijn. Het omgekeerde is echter ook waar: hoe onzekerder je bent hoe minder vertrouwen in jezelf je zult hebben. Het blijft echter niet daarbij. Vaak heeft een grote onzekerheid ook direct te maken met een laag gevoel van eigenwaarde.

Er is slechts één zekerheid

Leven is vol onzekerheid en in de top 10 van dingen waar wij mensen het bangst voor zijn scoort “de dood” altijd bijzonder hoog. Het rare is echter dat de dood de enige zekerheid is die we in dit leven hebben. Misschien bracht Woody Allen het goed onder woorden toen hij zei: “I am not afraid of death, I just don’t want to be there when it happens”

Waarom zijn we zo bang voor onzekerheid? Als we slechts één zekerheid in het leven hebben dan is onzekerheid een onderdeel van het leven. Iedereen is in meer of mindere mate wel ergens onzeker over, omdat ……… wel omdat er niets zeker is in het leven (behalve dat ene dan).

Onzekerheid om bang voor te zijn

Het wordt pas een probleem als jouw onzekerheid jouw leven en gedrag negatief gaat beïnvloeden. Als je te onzeker bent van jezelf dan zal je

  • bang worden om fouten te maken,
  • jezelf (vooral negatief) met andere mensen gaan vergelijken,
  • jezelf laten leiden door de mening van anderen
  • vooral bewust zijn van wat je niet goed doet in plaats van wat je wel goed doet

Je angst om fouten te maken zal je laten streven naar perfectie (wat onmogelijk te bereiken is) en kritiek zie je als een bevestiging van je eigen gevoel dat je niet goed genoeg bent. Als je onzeker bent in bepaalde situaties dan kan het ook gebeuren dat je opeens geen woord kunt uitbrengen of juist niet kunt stoppen met praten. Je kunt je opeens anders voor gaan doen dan je bent of gaan stotteren, rood worden en het warm krijgen.

Herken je deze eigenschapen in jezelf? Allemaal heel vervelend maar niet levensbedreigend zal je zeggen, maar bedenk dan dat ernstige en langdurige onzekerheid onder andere tot de volgende klinische problemen kunnen leiden: depressie, faalangst, extreme schaamte, problemen op het werk en thuis, extreme angsten (zelfs fobieën) en psychosomatische klachten.

Dus wat nu?

Jammer genoeg bestaat er geen pil die je snel van je onzekerheid af kan helpen. Onzekerheid is een psychische kwestie en vraagt vooral van jou dat je jouw beeld van de werkelijkheid en van jezelf aanpast.

Als je jezelf extreem onzeker voelt, een laag gevoel voor eigenwaarde hebt of één of meer van de hiervoor genoemde klinische problemen herkent, aarzel dan niet om professionele hulp in te roepen. Onzekerheid is iets wat verholpen kan worden. Een psycholoog, maar ook een hypnotherapeut, NLP coach of NEI therapeut kunnen je helpen jouw zelfvertrouwen terug te vinden.

Onzekerheid is een aangeleerd gedrag en je kunt het dus ook weer afleren. Misschien heb je tijdens je puberteit jezelf erg onzeker gevoeld en is dat gevoel bij je gebleven. Misschien is het jouw omgeving geweest die je leerde om vooral naar je fouten te kijken en niet naar je successen. Wat het ook is, de manier om minder onzeker te worden is om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Zelfvertrouwen krijgen we door onze ervaringen en de complimenten die we krijgen voor de dingen die we goed doen. In ons calvinistisch Nederland hebben we vaak de neiging om successen als normaal te beschouwen en ons vooral te focussen op wat beter kan. Breek met deze gewoonte! Leer van je fouten, maar wees ook trots op je successen.

Probeer ook achter de kern te komen waarom je zo onzeker bent. Waar ben je precies onzeker over en waarom? Soms kan het ook helpen om juist te denken aan die momenten wanneer je het minst onzeker was. Je grootste succes momenten. Wat was er toen anders?

Het belangrijkste advies is echter: laat je niet leiden door de mening van anderen en vergelijk jezelf ook niet.

Leef je eigen leven.

 

Krijg het zelfvertrouwen dat je altijd al had willen hebben binnen 30 dagen

Simon heeft een methode ontwikkeld om snel meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Je leert een hele reeks technieken om je zelfvertrouwen te ‘boosten’!

Bekijk zijn unieke aanpak:

Sociaal Zelfvertrouwen Risicovrij Uitproberen

1 Reactie op Onzekerheid: Iets om bang voor te zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *