header

Onzekerheid Verbannen? 5 Tips Om Zekerder Over Te Komen

Als we onzekerheid willen verbannen zullen we eerst vast moeten stellen wat onzekerheid precies is.

Definitie: Onzekerheid is een psychisch fenomeen wat ervoor zorgt dat iemand gaat twijfelen aan zijn of haar competentie of eigenwaarde.

Het kern begrip in deze definitie is het woord ‘twijfelen’. Dit twijfelen zorgt namelijk voor het gedrag wat we onzekerheid noemen en we zo graag willen verbannen. Het probleem ligt er meestal in dat we weten dat we het wel kunnen, maar nu even niet.

Onzekerheid iets wat je behoorlijk in de weg kan zitten.Niet alleen in je professionele carriere, probeer maar eens je baas duidelijk te maken waarom jij die promotie of salarisverhoging verdient, maar ook in je sociale leven. Herinner je nog toen je gisteren die aantrekkelijke vrouw zag en wilde aanspreken? Waarom heb je het niet gedaan? Omdat je jezelf onzeker voelde. Onzeker over wat zij wel van jou zou denken. Hoe ze zou kunnen reageren. En trouwens ze is vast in een serieuze relatie. Toch? En zo rationaliseren wij onze angsten, twijfels en onzekerheid weg.

Een ander belangrijk woord in de definitie van onzekerheid is ‘psychisch’. Onzekerheid heeft dus niets met je uiterlijk of met je werkelijke competenties te maken. Onzekerheid is hoe we ZELF onze eigenwaarde en competenties beoordelen. Dit is heel belangrijk omdat dit ook betekent dat externe factoren (meer geld, grotere auto, hoger diploma etc) op zichzelf niet onzekerheid verbannen. Om onze onzekerheid te verbannen  zullen we het beeld wat we van onszelf hebben moeten veranderen.

Gelukkig kunnen we hier meteen mee beginnen.

Tip 1 – Je kunt maar één keer een eerste indruk maken

Communicatie, zegt men, is voor meer dan 50% visueel. Dus wat men ziet is minstens net zo belangrijk als wat men hoort. Zorg er dus voor dat je er schoon en verzorgd uitziet. Dat je kleren netjes zijn en je schoenen gepoetst (je wilt niet weten hoeveel mensen een persoon beoordelen op zijn/haar schoenen). Sta rechtop, haal die adem, kijk de persoon recht in de ogen en glimlach. Als je zo voorbereid aan welk gesprek dan ook begint dan heb je al half gewonnen.

Tip 2 – Tarzan heeft Jane, maar niet alle Janes zoeken een Tarzan

In tegenstelling tot wat de meeste mannen denken, zijn mooie vrouwen niet alleen geinteresseerd in mooie gespierde mannen. Herinner je Peter Sellers nog? De britse acteur die o.a. de Pink Panter speelde. Hoewel niet bepaald een Tarzan trouwde hij 4 keer met de mooiste vrouwen. Dus ook al ben je geen Tarzan, je bent misschien wel de man waar zij naar op zoek is.

Tip 3 – Geen uit het hoofd geleerde zinnetjes!

Ok je bent misschien onzeker en ja soms is het vervelend om niet te weten wat je terug moet zeggen, maar weet je wat nog veel erger is? Om als vrouw voor de tiende keer die dag benaderd te worden met dezelfde standaard zin. Jij bent in ieder geval uniek en eerlijk en dat stellen de vrouwen op prijs.

Tip 4 – Wees voorbereid!

Onzekerheid komt vaak door een gebrek aan voorbereiding. Hoe zekerder je jezelf voelt over een onderwerp hoe makkelijker het is om je te uiten. Wat is jouw specialiteit? Hoe voel je jezelf als je daar over moet praten? De truc om je onzekerheid te verbannen is nu om dezelfde zekerheid te voelen als je in gesprek gaat met je baas of met die onbekende vrouw.

Tip 5 – Oefenen, oefenen en oefenen

Hoe zeker je ook bent, iedereen maakt momenten van afwijzing mee. Het verschil is dat onzekere mensen zich er door laten afschrikken terwijl zekere mensen het zien als een les en een ervaring maar niets meer. Het goede nieuws? Door uit je comfort zone te stappen en die gesprekken aan te gaan die moeilijk voor je zijn, wordt je steeds zekerder. Onzekerheid verbannen doe je stap voor stap. Of beter gezegd: gesprek na gesprek.

Krijg het zelfvertrouwen dat je altijd al had willen hebben binnen 30 dagen

Simon heeft een methode ontwikkeld om snel meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Je leert een hele reeks technieken om je zelfvertrouwen te ‘boosten’!

Bekijk zijn unieke aanpak:

Sociaal Zelfvertrouwen Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *