header

Meer Zelfvertrouwen: Wie Wil Dat Niet?

Een gebrek aan zelfvertrouwen is een twijfel aan je jezelf. Aan je eigen kunnen of aan je eigen waarde (of eigenwaarde). Je zegt tegen jezelf “ik geloof niet dat ik dit kan” zeker niet als “iedereen” kijkt. Vaak zijn dit zelfvervullende voorspellingen, want met een dergelijke instelling is de kans groot dat het je niet zal lukken waardoor je twijfel in jezelf alleen maar groter wordt.

Dus hoe krijg je meer zelfvertrouwen? Eigenlijk heel simpel: door minder aan jezelf te twijfelen. Hé, ik zei dat het simpel was, niet dat het eenvoudig was.

Als je minder aan jezelf wilt twijfelen, zal je eerst moeten weten waar deze twijfel vandaan komt. Heb je jezelf ooit afgevraagd:

Waar komt deze twijfel vandaan?

Waarom heb ik niet meer zelfvertrouwen?

Heel vaak is deze twijfel terug te voeren naar je puberteit. De puberteit is een periode waarin iedereen door een groot aantal fysieke, emotionele en sociale veranderingen gaat. Verandering creëert altijd onzekerheid en aangezien de puberteit een periode van vele grote veranderingen is, creëert het bij veel mensen grote onzekerheid.

Echter we gaan allemaal door de puberteit en toch heeft de één meer zelfvertrouwen dan de ander.

Waar komt het verschil vandaan?

Hoewel voor veel mensen de puberteit één van de eerste perioden is met grote veranderingen en dus grote onzekerheid, heeft deze periode niet op iedereen dezelfde invloed. Er is een theorie die dit verklaart door onze geest te vergelijken met een betegelde tuin en negatieve emoties, zoals twijfel aan jezelf en je eigenwaarde, met onkruid.

Zolang de tegels allemaal intact zijn krijgt het onkruid haast geen kans om te wortelen, echter zodra er barsten in de tegels komen of in de voegen dan nestelt het onkruid zich daar en terwijl het groeit, duwt het de tegels steeds verder uit elkaar waardoor het plaats maakt voor meer onkruid (negatieve emoties) om zich te wortelen.

Wat veroorzaakt nu de barsten in de tegels?

De barsten in de tegels worden veroorzaakt door emotionele gebeurtenissen die meer of minder persoonlijk traumatisch zijn. Hoe groter de trauma, hoe groter de barst in principe zal zijn. Echter de barsten kunnen gerepareerd worden en de tegels versterkt. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de mensen in de omgeving waarin je opgroeit. Natuurlijk je ouders, maar ook de rest van je familie, vrienden, buren e.d. kunnen hier een belangrijke rol in spelen.

Simpel gezegd: hoe meer bevestiging van je eigenwaarde je krijgt terwijl je opgroeit, hoe sterker je tegels in dat gedeelte van de tuin zullen zijn en hoe makkelijker ze herstellen als ze toch barsten. Dit geeft het onkruid (de negatieve emoties: twijfel aan je eigen kunnen en je eigenwaarde) nauwelijks kans om te wortelen.

Heb je echter tijdens je opvoeding nauwelijks bevestiging van je eigenwaarde gehad en mogelijk zelfs regelmatig negatief versterkende uitspraken zoals “je doet ook nooit iets goed”, “je kunt ook niets” en “jij wordt nooit wat” naar je hoofd gekregen, dan zit je tuin al vol barsten. De negatieve gevoelens van je puberteit hebben dan een hele vruchtbare grond om zich te wortelen en kunnen zo uitgroeien tot flinke problemen.

OK, maar hoe krijg ik nu meer zelfvertrouwen?

Soms zijn de traumatische ervaringen uit je jeugd zo groot dat ze niet of heel moeilijk zelf op te lossen zijn. Aarzel dan niet en zoek professionele hulp. Ook jij kunt meer zelfvertrouwen hebben, maar extreme twijfel aan jezelf en een extreem laag gevoel voor eigenwaarde dienen aangepakt te worden en het beste door professionals.

Behoor jij niet tot die groep dan kan je het beste beginnen met kleine stapjes. Meer zelfvertrouwen is aan te leren. Net zoals “twijfel aan jezelf” en “een laag gevoel van eigenwaarde” iets is wat je “geleerd” hebt op basis van je ervaringen, kan je dit ook weer afleren en jezelf leren meer zelfvertrouwen te hebben.

Herinner je de zelfvervullende voorspelling uit het begin van dit artikel? Om nu meer zelfvertrouwen te krijgen dien je die methode in jouw voordeel te gebruiken. Zorg dat je dagelijks veel taken hebt waarvan je weet dat je die goed kunt. Zeg dan tegen jezelf “ik kan dit” en doe de taak goed. Zeg dan tegen jezelf “zie je wel, ik wist dat ik dit kon”. Door dit dagelijks te herhalen, liefst met zoveel mogelijk taken, bouw je een ervaring op van “wel kunnen” wat stap voor stap je meer zelfvertrouwen zal geven.

Krijg het zelfvertrouwen dat je altijd al had willen hebben binnen 30 dagen

Simon heeft een methode ontwikkeld om snel meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Je leert een hele reeks technieken om je zelfvertrouwen te ‘boosten’!

Bekijk zijn unieke aanpak:

Sociaal Zelfvertrouwen Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *