header

Assertief Of Agressief? 5 Tips Om Je Grenzen Te stellen Zonder Agressief te zijn.

Weet jij het verschil tussen assertief en agressief gedrag? Sommige mensen halen assertief en agressief gedrag door elkaar. Een assertief persoon houdt rekening met de gevoelens en de mening van een ander, echter stelt duidelijk zijn/haar eigen grenzen. Een agressief persoon houdt geen rekening met de gevoelens van een ander.

Subassertief gedrag

Vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen? Om nee te zeggen tegen mensen? Of tegen bepaalde mensen? De kans is dan groot dat je subassertief gedrag vertoont. Dit betekent dat je geen duidelijke grenzen stelt, meestal conflicten vermijdt en makkelijk over je heen laat lopen.

Ben je altijd subassertief? Nee, dat hoeft niet. Iemand kan zich afhankelijk van een bepaalde situatie meer of minder subassertief opstellen. Bijvoorbeeld autoritair en bijna agressief op het werk, maar subassertief thuis of andersom. Misschien ken je zo iemand uit je omgeving?

Agressief gedrag

Agressief gedrag is het andere eind van de schaal. Iemand met subassertief gedrag probeert conflicten te vermijden, terwijl een agressief persoon ze juist probeert uit te lokken. Hij/zij zal ook nauwelijks geïnteresseerd zijn in de gevoelens of de mening van een ander en zal altijd proberen, ongeacht de kosten, zijn/haar zin te krijgen en laat dit ook luidkeels horen.

Waar de subassertieve persoon timide is, geen duidelijke grenzen stelt en makkelijk over zich heen laat lopen, zal de agressieve persoon luidruchtig zijn, geen rekening houden met jouw grenzen en proberen over jou heen te lopen.

Assertief gedrag

Assertief gedrag is de balans tussen deze twee uitersten. Een assertief persoon stelt duidelijke grenzen, is niet bang om deze grenzen aan te geven en te verdedigen en zijn haar mening te verkondigen, echter zal dit proberen zonder conflicten te veroorzaken door rekening te houden met de gevoelens van de ander.

Een van de grootste problemen, als je niet gewend bent om assertief te zijn, is om voor je zelf op te komen zonder agressief te worden. Als je gedrag subassertief was, dan heb je hoogst waarschijnlijk in het verleden niet duidelijk je grenzen aangegeven noch deze grenzen verdedigt als mensen ze overschrijden. Echter hoe vaker men jouw grenzen overschrijdt, hoe emotioneler je zult worden en op een bepaald moment komt het tot een uitbarsting. Meestal zeg je dan iets als “en nu is het genoeg”. Proberen om op een dergelijk emotioneel moment rustig voor je mening op te komen en je grenzen aan te geven, is bijna onmogelijk. Daarom is de eerste tip ook één van de belangrijkste:

Tip 1 – Tot hier en niet verder

Als je assertief wilt zijn betekent dit dat je duidelijk je grenzen moet bepalen en deze ook duidelijk en vroegtijdig aangeeft aan de mensen waar je mee omgaat. Assertief zijn betekent dat je heel rustig en duidelijk uitlegt wat je vind en wat je wel en niet zult accepteren. Als je eerst jaren het wel geaccepteerd hebt, tot het teveel wordt, dan zul je veel agressief gaan reageren.

Tip 2 – Communiceer duidelijk

Assertief zijn betekent ook dat je duidelijk bent. Een kenmerk van subassertief gedrag is onduidelijke communicatie. Als een subassertief persoon iets niet wilt doen dan vervalt deze vaak in onduidelijkheden om een mogelijk conflict te vermijden. Als je assertief wilt communiceren dan moet je duidelijk communiceren als je iets niet wilt. Geen excuses verzinnen of uitstellen. “Nu kan ik niet”, maar straks dan wel?

Tip 3 – Communiceer vanuit jezelf

Assertief gedrag is vooral communicatie. De manier waarop je staat, de toon en volume waarmee je spreekt en natuurlijk wat en hoe je iets zegt. Als je assertief wilt zijn, communiceer dan vanuit jezelf. Zeg niet “zouden we niet”, maar zeg “ik denk dat we”. Communiceer vanuit jezelf.

Tip 4 – Zeg gewoon “Nee”

Wil je iets niet? Zeg dan gewoon “Nee”. Probeer ook niet altijd een reden te vinden die voor de ander acceptabel is.  Jouw reden hoeft niet acceptabel voor de ander te zijn. Je wilt het gewoon niet en de ander heeft jou en jouw mening te respecteren.

Tip 5 – Denk niet teveel mee met de ander

Vaak zal je problemen hebben om je assertief te gedragen omdat je teveel met de ander meedenkt. Meedenken met de ander is goed. Teveel meedenken, betekent dat je jezelf tekort zult doen.

Krijg het zelfvertrouwen dat je altijd al had willen hebben binnen 30 dagen

Simon heeft een methode ontwikkeld om snel meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Je leert een hele reeks technieken om je zelfvertrouwen te ‘boosten’!

Bekijk zijn unieke aanpak:

Sociaal Zelfvertrouwen Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *