Voor de meeste mensen die problemen hebben met te weinig zelfvertrouwen of een te lage eigenwaarde, ligt het probleem in hun jeugd. Kinderen die in hun jeugd zijn blootgesteld aan fysiek en/of emotioneel misbruik, hebben vaak in hun latere leven problemen met zelfvertrouwen en een laag gevoel voor eigenwaarde.
Echter niet alleen kinderen die slachtoffers van misbruik zijn geweest kunnen in hun latere leven problemen hebben met een gebrek aan zelfvertrouwen en een laag gevoel voor eigenwaarde.
Net zoals een ouder het belangrijk vindt dat zijn/haar kind een goede opleiding krijgt en gezond eet, zo hoort elke ouder bewust rekening te houden met de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van een kind.
Laat het kind winnen
Spelletjes spelen en competitie is erg belangrijk voor de emotionele ontwikkeling en dus ook voor het zelfvertrouwen van een kind. Door hieraan deel te nemen leert een kind sociale interactie, wedijver, winnen en verliezen. Dit geldt niet alleen voor de bordspelen, videogames en teamwedstrijden op latere leeftijd, maar begint al op een hele jonge leeftijd. Als de kleuter, die net is gaan lopen, met de ouder voetbalt, laat het dan af en toe winnen. Ouders hebben vaak de neiging om hun dominantie te bewijzen, en ook dat heeft het kind nodig, maar het kind heeft ook zelfvertrouwen nodig, om te voelen dat het succesvol is. Gewonnen heeft.
Wil je het zelfvertrouwen van je kind vergroten?
Neem dan een kijkje in dit artikel.
Hier worden oefeningen gegeven om het zelfvertrouwen te vergroten van je kind.
Wil je de weerbaarheid van je kind versterken?
In dat geval raad ik deze cursus aan, zodat je kind bestand is tegen pestkoppen of vervelende situaties.
Wees consequent
Onderzoek heeft aangetoond dat stabiliteit en duidelijkheid het zelfvertrouwen in een kind bevordert. Hoe onduidelijker de situatie, hoe onzekerder een individu zich zal voelen. Dit is nog veel erger voor een kind. Onduidelijkheid kan desastreus zijn voor het zelfvertrouwen van een kind. Kinderen hebben vaak minder problemen met een scheiding van hun ouders, als met de lange onzekere tijd die voorafgaat aan de scheiding.
Maar het gaat hier niet alleen om duidelijkheid op een grote schaal, maar ook (en vooral) om consequent te zijn in de kleine dagelijkse dingen. Nee, is nee, Ja is ja. Nakomen wat je belooft en doen wat je zegt. Dit gedrag tonen als rolmodel en verlangen van je kind, creëert duidelijkheid en bevordert zelfvertrouwen in het kind.
Complimenteren
Complimenten zijn zo belangrijk in het leven en speciaal als je een kind bent. Weten dat je iets goed gedaan hebt is voor je zelfvertrouwen als water voor een plant, van vitaal belang om te groeien. Complimenteer een kind, vaak en oprecht, en het zal wonderen doen voor het zelfvertrouwen van het kind.
Nieuwe dingen proberen
Iedereen heeft een comfortzone, een imaginaire ruimte om ons heen die we goed kennen en waarin we ons veilig en zeker voelen. Als we buiten deze zone treden dan voelt iedereen zich (in meer of mindere mate) onzeker. Echter de nieuwe ervaring of plaats wordt langzaam een deel van onze comfortzone, waardoor deze steeds groter wordt. Hoe groter je comfortzone, hoe groter de ruimte is waarin je jezelf zeker voelt.
Daarom is het belangrijk dat we steeds nieuwe dingen proberen en speciaal kinderen nieuwe ervaringen geven. Het zelfvertrouwen van het kind zal hierdoor groeien.
Zelf dingen laten oplossen
Niets is zo goed voor het zelfvertrouwen van een kind als dingen zelf doen. Iets oplossen of tot een goed einde brengen, creëert een gevoel van trots. Trots in je eigen kunnen. Vooral als je ook nog eens een complimentje ervoor krijgt. Voor het zelfvertrouwen van een kind en zijn eigenwaarde is dit onontbeerlijk.
Bouw op positieve ervaringen
Zorg dat je kind regelmatig dingen doet die het kan en prijs het dan. Maak het een complimentje. Net zoals onzekerheid is gebaseerd op negatieve ervaringen, is zekerheid gebaseerd op positieve ervaringen. Elke keer dat het kind iets doet en te horen krijgt dat het goed is gedaan, bouw je aan het fundament van zijn eigenwaarde en het zelfvertrouwen van het kind.
Sociale interactie
Hoewel sociale interactie een bron van onzekerheid kan veroorzaken (denk aan bullying op school) is het heel belangrijk voor de emotionele ontwikkeling van een kind. Onzekerheid op latere leeftijd toont zich vaak in het zich niet kunnen uiten in aanwezigheid van of het zich ongemakkelijk voelen bij vreemden. Door het kind op jonge leeftijd gewend te laten raken aan de aanwezigheid van vreemden, wordt het een deel van zijn comfortzone, waardoor het er op latere leeftijd makkelijker mee om kan gaan.
Krijg het zelfvertrouwen dat je altijd al had willen hebben binnen 30 dagen
Simon heeft een methode ontwikkeld om snel meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.
Je leert een hele reeks technieken om je zelfvertrouwen te ‘boosten’!
Bekijk zijn unieke aanpak:
Geef een reactie