Assertief gedrag is de balans tussen subassertief en agressief gedrag. Wil je precies weten wat assertief gedrag is en hoe ook jij snel jouw assertiviteit kunt verbeteren? Lees dan verder.
Voor jezelf opkomen
Heb je moeite om voor jezelf op te komen? Je eigen mening te verkondigen en te verdedigen? Dan heb je grote kans om subassertief te zijn. Subassertief gedrag komt vooral voort uit onzekerheid en/of een laag gevoel van eigenwaarde.
Wat is assertief? In tegenstelling tot iemand die subassertief is, is iemand die assertief is zeker van zich zelf, bereid om zijn eigen mening te uiten en er voor op te komen. Vaak wordt assertief gedrag verward met agressief gedrag, maar het verschil is dat assertieve mensen wel degelijk rekening houden met de gevoelens en de mening van andere mensen.
Subassertieve mensen vermijden conflicten bijna tegen elke prijs. Assertieve mensen proberen conflicten te vermijden, maar niet tegen elke prijs. Agressieve mensen zoeken conflicten juist op.
Assertief zijn is te leren.
Er zijn zelfs weerbaarheidstrainingen voor kinderen.
Wanneer kwam je niet voor jezelf op? Het is heel verstandig om de situaties en de momenten op te schrijven, waar op jij vond dat je subassertief gedrag vertoonde . Was dit op het werk tijdens een bespreking met je baas? Of was het in een familie of gezinssituatie? Bijna niemand is altijd subassertief onder alle omstandigheden.
Misschien heb je geen probleem om bij je vrienden voor jezelf op te komen. De omgeving is bekend en relatief veilig zodat je zeker van jezelf kunt zijn en eenvoudig voor je eigen mening op kunt komen.
Voor anderen is het juist andersom. Zij hebben juist meer problemen om voor hun mening op te komen in de aanwezigheid van familie, gezinsleden of vrienden, terwijl in de relatieve anonieme, afstandelijke sfeer van het werk, ze veel eenvoudiger assertief (en soms zelfs agressief) gedrag kunnen vertonen.
Hoe is dat met jou? Als je weet in welke situatie jij meer assertief wilt zijn, dan kan je heel specifiek daarvoor oefenen.
“You are not entitled to your opinion. You are entitled to your informed opinion. No one is entitled to be ignorant.”
― Harlan Ellison
Zoals Harlan Ellison ons leerde: een opinie telt alleen als die onderbouwd is, maar als een opinie onderbouwd is dan heb je ook het recht om die te hebben en te verdedigen.
Heb je een onderbouwde mening en ben je nog te onzeker om die te verkondigen en te verdedigen, dan spelen er andere emoties een rol. Vaak zal dit een laag gevoel van eigenwaarde zijn. Je voelt jezelf niet goed genoeg om (in dit gezelschap) voor jezelf op te komen. Vaak komt dit omdat je in de aanwezigheid bent van mensen die je intimideren. Dit kan bijvoorbeeld door hun agressief gedrag komen.
Twee andere emoties voor subassertief gedrag zijn: schaamte en schuldgevoel. Je schaamt je misschien om je te uiten in deze groep of tegenover die persoon? Of kom je niet voor jezelf op omdat je een schuldgevoel hebt ten opzichte van deze persoon? Dat laatste gebeurt vaak met ouders en familieleden.
OK, maar hoe wordt je nu snel assertief?
Nu je weet waarom je in wat voor situaties moeite hebt om voor jezelf op te komen, kan je gaan oefenen.
Oefening
Deel een vel papier in 2 delen door het dubbel te vouwen. Schrijf nu aan de ene kant in welke situaties je niet voor jezelf kon opkomen. Wees zo specifiek mogelijk. Wie waren er aanwezig? Waar was het? Wanneer? Hoe voelde je jezelf?
Schrijf nu aan de andere kant hoe zou willen dat je had gereageerd. Assertief en met volledige kalmte en zelfvertrouwen. Hoor jezelf de woorden spreken.Hoor de toon en de kalmte in je stem. Sluit je ogen en probeer je in te denken hoe jezelf op dat moment gevoeld zou hebben als je op deze manier zou hebben gereageerd.
Als je beide situaties hebt ingevuld, kijk dan naar de oude (ongewenste) situatie en zie je zelf daar. Zie jezelf klein en onbeduidend en maak de situatie in je gedachten grijs. Kijk dan naar de gewenste situatie en terwijl je die leest, zie je jezelf als die persoon die daar zo kalm en zelfverzekerd voor zijn mening opkomt. Je bent daar en kijkt de persoon of personen die aanwezig waren in de ogen. Hoor jezelf de woorden spreken en je voelt hoe goed dat voelt om dit te kunnen.
Doe dit elke dag minimaal één keer voor de komende 21 dagen zodat je deze nieuwe houding compleet eigen kan maken.
Het lijkt eenvoudig, maar deze oefening combineert een aantal bewezen technieken die je kunnen helpen snel je gedrag te veranderen.
Door naar jezelf te kijken en het plaatje grijs te maken, neem je afstand van de oude situatie. Het nieuwe plaat zie je vanuit jezelf in kleuren. Je hoort jezelf de woorden spreken en voelt de positieve gevoelens die je zult hebben. Dit maakt het nieuwe plaatje voor je onderbewuste reëler dan de oude situatie. Simpel gezegd wordt dit nieuwe plaatje en jouw assertieve gedrag de nieuwe werkelijkheid voor je onderbewuste.
Krijg het zelfvertrouwen dat je altijd al had willen hebben binnen 30 dagen
Simon heeft een methode ontwikkeld om snel meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.
Je leert een hele reeks technieken om je zelfvertrouwen te ‘boosten’!
Bekijk zijn unieke aanpak:
Geef een reactie