header

Assertiever Zijn. 4 Tips Om Assertiever Te Zijn

Dominante agressieve mensen worden vaak assertief genoemd, maar kan je assertiever zijn zonder agressief te worden?

Assertiever zijn is niet hetzelfde als agressief zijn. Assertief zijn betekent dat je durft voor je eigen mening en je standpunt op te komen en niet bang bent om je te laten horen in gezelschap. Vaak wordt assertief zijn gezien als agressief zijn, maar er is een groot verschil tussen de twee.

Subassertief, Agressief en Assertief

Misschien kan je een persoon voor de geest halen die jij assertief vindt, maar waar je ook bij denkt “ik kan niet assertiever zijn want ik ben niet zo agressief”? Je maakt dan dezelfde fout die veel mensen maken. Hoewel agressiviteit vaak in één adem genoemd wordt met assertiviteit, zijn ze net zo verschillend als subassertiviteit en assertiviteit.

Subassertief betekent dat je moeite hebt om voor jezelf op te komen, vaak accepteert dat anderen voorschrijven wat je doet en conflicten vermijdt. Subassertief gedrag komt vooral doordat je jezelf onzeker voelt of doordat je een gebrek aan eigenwaarde hebt. Je vindt jouw mening minder belangrijk dan die van een ander.

We spreken van agressief gedrag wanneer je jouw mening belangrijker vindt dan die van een ander. Agressieve mensen vinden hun mening het enige wat telt en hebben nauwelijks interesse in de mening van anderen. Agressieve mensen zoeken juist het conflict en proberen door hun lichaamshouding, intonatie en stemvolume de gesprekspartner te intimideren.

Assertief zijn betekent dat je jouw mening net zo belangrijk vindt als die van je gesprekspartner. Niet minder en niet meer. Je bent bereid om naar de mening van een ander te luisteren, maar niet geremd om jouw mening naar voren te brengen. Als je assertief bent dan wil je niet altijd gelijk hebben (behalve als je gelijk hebt), maar je wilt dat jouw mening gerespecteerd wordt en net zo belangrijk is als de mening van de ander. Discussies vinden plaats op argumenten terwijl je rekening houdt met de gevoelens van je gesprekspartner.

Voor kinderen zijn er weerbaarheidstrainingen zoals deze.

Wil je assertiever zijn als volwassen persoon dan zul je dus moeten werken aan de volgende punten:

1. Je zelfvertrouwen

Zoals hiervoor beschreven komt een gebrek aan assertiviteit vaak voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen. Onzekerheid is de belangrijkste oorzaak. Werk daarom aan je zelfvertrouwen. Wees je bewust van de dingen die je goed doet en niet bang om ze te delen met andere mensen. Zonder opschepperig te doen natuurlijk. Als jij inziet hoeveel dingen jij goed doet en hoe vaak jij het goed hebt, dan zal je vanzelf meer zelfvertrouwen krijgen om vaker je mening te uiten. Wees niet bang om het verkeerd te hebben. Echter wees ook niet zo koppig om vast te houden aan een verkeerde mening als blijkt dat je het verkeerd hebt. We leren van onze fouten meer dan van onze successen.

2. Je eigenwaarde

De tweede grote oorzaak van gebrek aan assertiviteit is een gebrek aan eigenwaarde. Vind je misschien dat jouw mening minder belangrijk is dan die van de ander? Of dat de ander meer recht heeft op zijn/haar mening? Dit komt vaak voor in emotionele relaties (ouders-kind, binnen de familie, binnen de relatie). Vooral als de ander agressief gedrag vertoont. Wil je assertiever zijn in deze relaties? Probeer dan de emoties te herkennen in de relatie. Is er misschien sprake van een schuldgevoel (vaak bij ouder-kind relaties)? Als je herkent waarom je moeite hebt assertiever te zijn in deze relatie dan zal je zien dat dit vaak niets te maken heeft met de discussie van dat moment. Sterker nog meestal  is de emotie een aangeleerd gedrag waar de ander dan handig  gebruik van maakt. Kies er voor om dit niet te accepteren en plaats jezelf op gelijke hoogte. Dan kan je pas assertiever zijn.

3. Je emoties

Communicatie is moeilijk en slechts voor een beperkt gedeelte zijn het de woorden die de werkelijke communicatie voeren. Meer dan de helft van je communicatie is niet verbaal, maar bijvoorbeeld lichaamstaal en hoe we iets zeggen. Als we communiceren met andere mensen dan komen vaak onze emoties om de hoek kijken. Vooral als we communiceren met agressieve mensen. Agressieve mensen willen juist dat je emotioneel reageert. Zij houden van het conflict. Het is dus heel belangrijk dat je leert om tijdens een gesprek rustig en kalm te blijven en de ander op basis van argumenten probeert te overtuigen. Beheers je emoties! Laat je niet meeslepen of intimideren door je gesprekspartner!

4. Je voorbereiding

De voorbereiding heeft te maken met je zelfvertrouwen. Hoe beter je voorbereid bent, hoe meer vertrouwen je zult hebben dat je rustig en kalm jouw mening en standpunt kunt verkondigen. Wil je assertiever zijn? Zorg dan dat je weet waarover je praat en dat je goed nagedacht en uitgewerkt hebt waarom jouw mening net zo belangrijk is als die van de ander.

Volg deze vier stappen en ook jij kunt assertiever zijn zonder agressief te worden.

Krijg het zelfvertrouwen dat je altijd al had willen hebben binnen 30 dagen

Simon heeft een methode ontwikkeld om snel meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Je leert een hele reeks technieken om je zelfvertrouwen te ‘boosten’!

Bekijk zijn unieke aanpak:

Sociaal Zelfvertrouwen Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *