Als je moeite hebt om op te komen voor je eigen mening dan komt dit vaak door een gebrek aan zelfvertrouwen of een lage eigenwaarde. Assertief gedrag is echter te leren! Ook jij kunt assertiever zijn en opkomen voor je jezelf. Lees hieronder hoe.
Als je niet opkomt voor jezelf en moeite hebt om voor je mening op te komen, dan noemt men dit subassertief gedrag. Laat ik beginnen met het goede nieuws:
Je bent niet subassertief; Je gedraagt je subassertief!
Niemand is zijn gedrag. Gedrag is iets wat we aangeleerd hebben en alles wat we aangeleerd hebben, kunnen we ook weer afleren.
Erfelijke aanleg en de genen
Er bestaat niet zoiets als een erfelijke aanleg voor subassertief gedrag en het zit ook zeker niet in je genen. Je kunt wel een bepaalde voorkeur voor een bepaald gedrag (een predispositie) hebben. Door jouw ervaringen en opvoeding kan dit zich dan al dan niet, in meer of mindere mate, manifesteren.
Zo weten we dat er een grote waarschijnlijkheid is dat er een predispositie bestaat voor verslavingsgedrag echter niet iedereen met die predispositie wordt ook verslaafd.
Met subassertief gedrag geldt hetzelfde. Het kan zijn dat jouw genen bepalen dat je een predispositie hebt voor bijvoorbeeld introvert gedrag, maar dat wil niet zeggen dat je subassertief gedrag zult gaan vertonen.
Als je accepteert dat het niet jouw gedrag is wat jou definieert, dan kan je besluiten om jouw gedrag te veranderen.
Is dit eenvoudig? Ja
Is het makkelijk? Waarschijnlijk niet
Gedragsverandering is eenvoudig te realiseren door dingen anders te gaan doen dan je ze tot nu toe gedaan hebt, echter waarschijnlijk zal het niet makkelijk voor je zijn omdat veel van onze gedragingen niet gestuurd worden door ons rationele analytische brein, maar door ons emotionele onderbewuste.
Ons emotionele onderbewuste
De belangrijkste kenmerken en verschillen tussen het bewuste en onderbewuste deel van ons brein zijn:
Bewuste | Onderbewuste |
|
Wat je hier meteen al uit kunt leren is dat begrijpen, weten en willen veranderen (analytisch, rationeel en wilskracht), niet werkt voor gedragingen die door ons onderbewuste gestuurd worden. Praten helpt dus ook niet want dat is niet de taal van het onderbewuste.
Deze verkeerde vorm van communicatie is één van de belangrijkste oorzaken waarom het moeilijk is om:
- af te vallen,
- te stoppen met roken en
- ja, ook om je subassertief gedrag te veranderen.
Assertief gedrag leren
Het eerste wat je moet begrijpen is dat je onderbewuste altijd als taak heeft om jou te beschermen zelfs als het iets destructiefs doet zoals het moeilijk voor je maken om te stoppen met roken.
Voor je onderbewuste betekent bescherming: Weg van pijn.
Dit is niet beperkt tot fysieke pijn. Elke vorm van ongemak beschouwt je onderbewuste als “pijn”, maar natuurlijk hoe intenser het gevoel en de bijbehorende emotie, hoe sterker de pijn emotie wordt die het onderbewuste associeert met de ervaring. Hoe sterker de pijn emotie, hoe groter de motivatie van het onderbewuste om herhaling van de ervaring te voorkomen. Ook verandering is een vorm van “pijn” aangezien het onzekerheid creëert.
Nu je begrijpt hoe je onderbewuste werkt, kan je ook begrijpen hoe je assertief gedrag kunt leren.
Stap 1 – Associeer assertief gedrag met “veilig” en subassertief gedrag als “onveilig”
De meeste mensen zijn zo geprogrammeerd dat ze liever geen risico lopen dan dat ze beloond worden voor iets goed gedaan te hebben. Zo werkt het onderbewuste ook. Associeer subassertief gedrag met “pijn” en het onderbewuste zal proberen het te vermijden, Als tegelijkertijd assertief gedrag gezien wordt als veilig dan zal het daarvoor kiezen
Stap 2 – Verander je gewoontes
Ongetwijfeld heb je in al die jaren een aantal gewoontes aangeleerd die subassertief gedrag versterken en assertief gedrag tegen werken. Probeer die gewoontes te veranderen in kleine stapjes, want zoals je nu weet ziet je onderbewuste verandering als iets wat vermeden moet worden. Hoe sneller en hoe groter de verandering, hoe meer je onderbewuste zal tegenwerken. Probeer daarom met kleine stapjes die goed aanvoelen. Discussieer eens wat vaker over onderwerpen die je niet emotioneel raken en ga dan langzaam over op onderwerpen en situaties die wel belangrijk voor je zijn. Vergeet echter stap 1 niet want als je onderbewuste zich onveilig blijft voelen met assertief gedrag dan zal het snel je voortgang saboteren.
Stap 3 – Communiceer met je onderbewuste in een taal die het begrijpt
Slechts weinig mensen slagen er in op pure wilskracht hun gedrag te veranderen en als ze dat doen is het meestal omdat er een sterke emotionele motivatie aan ten grondslag ligt. Wilskracht begrijpt het onderbewuste niet. Emotie wel.
Wil je dus effectief communiceren met je onderbewuste dan zal je dit moeten doen in emoties. Voel hoe goed het is om assertief gedrag te vertonen en hoe slecht het voelt om je subassertief te gedragen. Hoe sterker je jezelf dit in kunt beelden en kunt voelen, hoe beter de boodschap bij je onderbewuste zal aankomen. Affirmaties zijn een uitstekend hulpmiddel hierbij.
Krijg het zelfvertrouwen dat je altijd al had willen hebben binnen 30 dagen
Simon heeft een methode ontwikkeld om snel meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.
Je leert een hele reeks technieken om je zelfvertrouwen te ‘boosten’!
Bekijk zijn unieke aanpak:
Geef een reactie