header

Onzeker in je relatie? Wat doe je eraan?

Je bent in een relatie maar het voelt niet helemaal goed. Misschien ben jij het, misschien is het je partner, in ieder geval voel je jezelf onzeker in je relatie en wil je er wat aan doen.

Een “zekere” relatie hoeft niet per se het ideaal te zijn. Zekerheid kan net zo desastreus voor een relatie zijn als teveel spanning. Een bepaalde mate van onzekerheid in je relatie is gezond en houdt de relatie spannend en iets waarvoor gewerkt moet worden.

Het allerbelangrijkste is om eerst vast te stellen waarom je onzeker in je relatie bent. Is het iets wat je partner doet?

Waarom maakt dit je onzeker?

 

Everyone thinks of changing the world, but no one thinks about changing himself.

Leo Tolstoy

 

In de wereld is er maar één ding wat we kunnen veranderen en dat is onszelf. Als jouw partner dus iets doet wat jou onzeker maakt, dan hoor je eerst jezelf af te vragen: “Waarom maakt dit mij onzeker?” Dit betekent niet dat je alles wat jouw partner doet dient te accepteren maar het laat jou de verantwoordelijkheid voor het probleem aanvaarden.

Onzekerheid in je relatie is jouw verantwoordelijkheid, en jij kunt ook besluiten er iets aan te doen.

En het eerste waar je naar moet kijken is jezelf.

Is het iets in mij?

Vaak zijn de dingen die jou onzeker in je relatie maken, dingen of gedragingen die iets triggeren in jou. Dat wat je onzeker in je relatie maakt hoeft op zichzelf niets te betekenen, maar doordat jij een onverwerkte emotie hebt wat erdoor geraakt wordt, heeft het voor jou wel een betekenis.

Als je kunt, probeer dan uit te vinden welke onverwerkte emotie het is dat je onzeker in je relatie maakt. Vaak zijn het onverwerkte emoties die te maken hebben met je ouders, maar niet altijd.

Als het duidelijk is dat het een onverwerkte emotie van jou is wat je onzeker in je relatie laat voelen, probeer er dan wat aan te doen. Praat er ook over met je partner als je kunt.

Kom je echter tot de conclusie dat het niet iets in jou is, maar iets wat jouw partner zegt, doet of nalaat te doen of te zeggen, dan kun je naar stap 2.

Komt het door mij?

Je bent tot de conclusie gekomen dat het geen onverwerkte emotie van jou is die je onzeker in je relatie laat voelen, maar iets wat jouw partner zegt, doet of nalaat. De vragen die jij jezelf nu moet stellen zijn:

  • “Waarom?”
  • “Waarom zegt mijn partner dit, of doet mijn partner zo (of juist niet)?
  • “Is dit een reactie op iets wat ik misschien gezegd of gedaan heb, of niet gezegd of gedaan heb?”
  • “Is het redelijk van mij om dit van mijn partner te verwachten?”

Hoewel het allemaal heel gevoelig en lief lijkt, is het niet zo bedoeld. Deze manier van aanpak is gebaseerd op de realiteit dat je alleen jezelf kunt veranderen. Als je dus ontevreden bent in een situatie, onzeker in je relatie, dan is de beste manier om eerst na te gaan of er iets is wat jij kunt doen om die situatie te verbeteren. Blijkt dat je  dat niet kunt (of wilt) dan wordt het tijd voor stap 3.

Spreek je partner er op aan

Als jij je onzeker in je relatie voelt, dan heeft dat gevolgen in jouw relatie. Zonder twijfel zal jouw partner dit (gaan) merken en er op reageren. In plaats van dit af te wachten is het veel beter om een moment te kiezen waarop je jouw partner vertelt over je onzekerheid in de relatie.

Bedenk dat een dergelijke bekentenis snel opgevat kan worden als een aanval op de ander. Je zult het dus voorzichtig moeten brengen. Zeg nooit plompverloren “ik ben onzeker in deze relatie” dat vraagt om een emotionele reactie.

Probeer zo concreet mogelijk te zijn en zeg bijvoorbeeld “als je zo reageert (of dat zegt of dit doet) voel ik me onzeker. Kunnen we hierover praten?”

Relaties zijn lastig, vooral met andere mensen J

Het is dus niet zo vreemd dat je onzeker in je relatie bent. Dat zijn we allemaal in meer of mindere mate op een bepaald moment. Door goed naar jezelf te kijken en te communiceren met je partner, kan je dit beperken tot “leuk onzeker”.

Krijg het zelfvertrouwen dat je altijd al had willen hebben binnen 30 dagen

Simon heeft een methode ontwikkeld om snel meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Je leert een hele reeks technieken om je zelfvertrouwen te ‘boosten’!

Bekijk zijn unieke aanpak:

Sociaal Zelfvertrouwen Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *