header

Wil Je Meer Assertief Zijn? Zo Doe je Dat! 5 Tips Die je Helpen Meer Assertief Te Zijn

Ben je onzeker en vind je het moeilijk om voor je mening op te komen? Wil je meer assertief zijn? Ook voor jou is dat mogelijk en hieronder vertellen we je hoe je dat doet.

Beschrijf je probleem

Wanneer heb je de meeste moeite met assertief zijn? Is dat op het werk? Of juist in je gezins- of familiesituatie? Wie zijn er meestal aanwezig? Heb je meer moeite met bepaalde mensen of situaties?

Assertief zijn is vaak eenvoudig in bepaalde situaties en lastiger in andere. Het kan zijn dat je geconfronteerd wordt met bepaalde mensen die door hun gedrag het voor jou moeilijker maken om voor jezelf op te komen. Agressieve mensen (ook passief agressieve mensen) kunnen vaak door hun houding, intonatie en stem volume assertiviteit bij andere mensen ontmoedigen.

Met welke situatie heb jij de meeste moeite? Misschien is het helemaal niet de gesprekspartner maar een gebrek aan zelfvertrouwen wat je tegenhoudt? Of denk je misschien dat jouw mening het niet waard is om gehoord te worden?

Definieer je probleem

Assertief zijn kan zo moeilijk voor je zijn omdat je een gebrek aan zelfvertrouwen of een gebrek aan eigenwaarde hebt.

De reden waarom we je eerst je probleem hebben laten beschrijven is omdat deze problemen twee verschillende aanpakken vergen.

Mensen met een gebrek aan eigenwaarde hebben meestal ook een gebrek aan zelfvertrouwen, maar niet iedereen die een gebrek aan zelfvertrouwen heeft hoeft een gebrek aan eigenwaarde te hebben.

Daarom eerst wat tips voor als je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt en daarna wat tips voor verbetering van je gevoel voor eigenwaarde.

Assertief zijn met weinig zelfvertrouwen

Als je weinig zelfvertrouwen hebt dan kan dit je behoorlijk belemmeren in assertief zijn. Wil je meer assertief zijn, dan zal je aan je zelfvertrouwen moeten werken.

Tip 1 – Wees je bewust van wat je allemaal goed doet en gedaan hebt

Ben jij ook zo iemand die vooral kijkt naar wat er allemaal fout gaat? Maak een lijstje van alles in je leven waar je trots op bent. Schrijf zoveel mogelijk punten op en elke keer dat je weer iets te binnenschiet dan voeg je dat toe.

Bewaar dit lijstje naast je bed en elke avond voor het slapen gaan, noteer je al de dingen die je die dag goed gedaan hebt. Het doel van deze oefening is om je te laten focussen op de dingen die je goed doet en zo je zelfvertrouwen te vergroten.

Tip 2 – Durf fouten te maken

Een probleem van een gebrek aan zelfvertrouwen is vaak dat je bang wordt om een fout te maken. Dit kan resulteren in perfectionisme, gebrek aan initiatief en stagnatie. Je angst voor het maken van fouten zorgt er voor dat je geen initiatief durft te tonen en vaak onnodig lang de tijd neemt om iets af te ronden. In het Engels is er een gezegde:

“Don’t let perfect get in the way of good”

Durf fouten te maken! Alleen door het maken van fouten kunnen we ontdekken wat niet werkt.

Assertief zijn met een lage eigenwaarde

Als je een gebrek aan eigenwaarde hebt dan is assertief zijn een echte uitdaging. Niet alleen omdat je onzeker zult zijn, maar ook omdat denkt dat je het niet waard bent om voor jezelf op te komen.

Tip 3 – Gebruik affirmaties

Als je vaak denkt dat andere mensen alles altijd beter kunnen en weten dan jij, dan kunnen affirmaties je helpen om je positief zelfbeeld te versterken.

Affirmaties zijn zorgvuldig samengestelde positief bevestigende zinnen, die we opschrijven, lezen en hardop uitspreken met zoveel mogelijk gevoel en intentie als we kunnen opbrengen, met als doel om ons onderbewuste positief te beïnvloeden.

Goede affirmaties zouden kunnen zijn:

Ik hou van en accepteer mijzelf, volledig en onvoorwaardelijk

Ik ben net zoveel waard als ieder ander, niet meer maar zeker ook niet minder.

Oefen deze affirmaties elke dag voor de spiegel.

Tip 4 – Accepteer complimentjes zonder ze af te zwakken

Herken je dit probleem? Iemand maakt je een complimentje en jij zwakt dat af? Stop daarmee! Accepteer vanaf nu complimentjes zonder ze af te zwakken. Je verdient ze.

Tip 5 – Zoek hulp

Sommige mensen hebben grote problemen met hun gevoel voor eigenwaarde en kunnen niet eens zeggen dat zichzelf accepteren en net zoveel waard zijn als een ander. Mocht jij in die categorie vallen, zoek dan professionele hulp.

Een gebrek aan eigenwaarde is heel goed te behandelen, echter extreme gevallen vallen buiten het blikveld van dit artikel.

Aarzel niet! Ook jij kunt assertief zijn en een goed gevoel van eigenwaarde bezitten. Accepteer niets minder.

Krijg het zelfvertrouwen dat je altijd al had willen hebben binnen 30 dagen

Simon heeft een methode ontwikkeld om snel meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Je leert een hele reeks technieken om je zelfvertrouwen te ‘boosten’!

Bekijk zijn unieke aanpak:

Sociaal Zelfvertrouwen Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *